HTML

Lemma-coach - képzés

A képzés maga egy korábban indult, hosszabb folyamat, most ennek a 2013. őszi etapjáról számolunk be ebben a blogban. A képzésen részt vevők nem kezdők, valamennyien a segítő, tanácsadó, tréner-szakmákban, pszichológiai, pedagógiai és kommunikációs területen járatos, elhivatott szakemberek. A Lemma-coaching témájával ismerkednek meg ezen a képzésen.

Friss topikok

"Légy a változás"- honnan jöttünk-hová megyünk- első találkozás

2013.10.06. 08:55 HajniFulop

img_8294_1381183550.jpg_1936x2592

"Légy a változás, amit a világnak szeretnél"

 - Gandhi mondása a táblára felírva tematizálta a budapesti Lemma-Coaching képzés első alkalmát..De hogy is volt ez?

 

   Indulunk.

 

Ezzel a bloggal szeretnék beszámolni a képzésről, miről és hogyan tanulunk, milyen a hangulat és miket tanulunk? Az a cél, hogy az ez iránt érdeklődők megismerhessék, mivel foglalkozunk, ha lemma-coach-képzésre jelentkeznek ide, mire számíthatnak? A beszámoló persze - vállaltan- szubjektív, nem teljeskörű, de bárki kérdezhet, hozzászólhat, kiegészítheti.

 

 Lemma- Dilemma- miért ez a név? 

 

  Miért ez a neve: "lemma-coaching"? Lemma: ez egy matematikai segédtétel, amit akkor használnak, ha van egy ütős kérdés, ami a bizonyítás felé halad. Ismerős lehet a kifejezés pl. a "dilemma" szóból, mikor is általában két változat közül kell választani. A lemma más.

  A lemma -coachingban megismert modellekben majd ki fog derülni,hogy az adottnak vélt A és B utak helyett további , egészen más megoldások is lehetnek, vagy mindkettő is sikerre vezethet, egyszerre. Ez tehát a lemma- szó eredete.., de persze még lehetne elemezgetni:))

 

 Itt vagyunk. De hol?

 

  Tehát: a képzés Budapesten van,a Benczúr-házban, egy polgári épületben, hatalmas belmagasságok, boltívek, nagy ablakok és csupa márvány lépcsőház vezet a hangulatos szobába. Székek körben, az U-alak nyitott részében az előadó és a tábla, rajta ábrák. Mindenkinek kis asztalkája (ha kér), teája, kávéja s.k. a konyhából, takarója, ha fázik. Szóval első perctől kezdve Maslow-piramis alsó sor: teljesen rendben:))! (Biztonság, evés-ivás, meleg, stb.) Mindenki megérkezett, kb. 8-an vagyunk, 80 % nő, fiatal és középkorú, egyaránt. Mindenki mosolyog, ki óvatosan, ki bátrabban, csendesség, barátságos légkör rulez. Az oktató Wiesner Edit, mester-coach, kedvesen fogad minket. Aki ide jött, már mind tud valamit a képzésről, Editről legtöbbet innen: www.lemma-coaching.hu.

 

Étlap- mit lehet tanulni?

 

Edit elmondja, mi vár ránk. 

 A négy hónapig tartó, 16 alkalmas tanfolyam összetett:egyrészt sok önreflexió, ezáltal önismeret bukkan fel, másrészt képzés, tudás-átadás, amire sor kerül, harmadrészt egy közösség is épül.:) Tanulni fogunk változás-kezelési eszközöket,személyiség-tipológiákat, különböző modelleket, pl. tranzakció-analízist, (TA), neurolingvisztikai programozást (NLP). A képzés egy erős rendszerszemléletet nyújt, ha nyitott a tanuló, átveheti. Hogy mit tanulunk még, egyrészt a honlapon elérhető, másrészt majd írom:).

 

 Kezdőkör. Bemutatkozás. "Hány cédula egy élet"?

 

  Most kezdőkör, bemutatkozunk. Én szeretem ezeket a köröket, minden közösségben, mikor körbe megy a szó, és mindenki bemutatkozik egy közösségben. Mindig nagy élmény felfedezni egy-egy ember értékeit, milyen különleges életsorsok, pályák mentén haladunk, miközben most épp egy útra léptünk.. Most sem csalódtam:..:) Most le is írhatnám, életkor, foglalkozás, lakóhely szerint, ki -micsodák a résztvevők,de vajon leírnám-e az igazi valójukat ezzel? Ugyan.. Edit azt kéri, mondjuk el, hogyan szólíthatnak minket? A nevünkön túl még pár fontos dolgot kérdez: szerintünk milyenek az emberek, hol járunk mi az életpályánkon, mi a boldogság, és hogyan folytatnánk ezt a mondatot:"ha igazán ismernél.." Mit szeretnénk ezzel a coach-képzéssel elérni? Huhh, izgalmas kérdések. Kiderül, mindenki valamiféle "guru", vannak komoly tapasztalások és ezáltal tanítások a tanuló-társak tarsolyában. De a legfontosabb: a bemutatkozásokból az derül ki - számomra- hogy itt mindenki nyitott, tanulni vágyó, segítőkész, tettrekész és felelős, tudatos személyiség. És mindegy, hogy ápoló vagy mérnök-doktor, egyszer , vagy kétszer húsz éves, vállalkozó vagy alkalmazott: jók leszünk együtt:) 

 

 Mi a coach? Mit nem csinál a coach? 

 

   Megbeszélünk néhány alapvetést: miben különbözik a coaching a tanácsadástól, segítő-beszélgetéstől? A coach fejleszt, nem problémát old meg. A coach-nak nagyon sok eszköze van, amivel a beszélgetéseket, gondolatáramlásokat irányíthatja, nemcsak a "kérdezz-felelek, megoldottam, viszlát.." Itt nem feltétel a terápiás hangvétel, sőt, egy coach akár provokatív is lehet. Megbeszéljük a játékszabályokat: 

 - Legyél:)! 

- add bele magad!

 - légy nyitott a gyakorlatokra! 

 - figyeld önmagad!

 - adj és kérj visszajelzést!!

 - kérdezz és konzultálj!

- tartsd tiszteletben a csoport terét, idejét és energiáját!

- Néhány kifejezést jobb, ha kerülünk: - "az emberek" - a "nyilván" szavak azt üzenik, hogy valami megváltoztathatatlan, méghozzá a coach alanya, az ember személyiségében. Nem is lehet tenni semmit, "nyilván". Megbeszéljük, hogy de igen, lehet tenni. Hisz az "emberek" nem ilyenek vagy olyanok, hanem minden ember csupa tapasztalat, képesség, tehetség, tudás és lehetőség, akinek már voltak jó pillanatai, de hozott már rossz döntést is. Kezdjük is a megismerést a Dodo-elmélettel.

Szólj hozzá!

Címkék: közösség tanulás coaching lemma

A bejegyzés trackback címe:

https://lemma-coachkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr95553439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása