HTML

Lemma-coach - képzés

A képzés maga egy korábban indult, hosszabb folyamat, most ennek a 2013. őszi etapjáról számolunk be ebben a blogban. A képzésen részt vevők nem kezdők, valamennyien a segítő, tanácsadó, tréner-szakmákban, pszichológiai, pedagógiai és kommunikációs területen járatos, elhivatott szakemberek. A Lemma-coaching témájával ismerkednek meg ezen a képzésen.

Friss topikok

Év végi "csillagszórás"- mi volt, mi lesz?

2014.01.04. 09:30 HajniFulop

A Lemma-coaching képzés szeptember óta tart,  most , az év utolsó - új év első napjaiban kicsit visszatekintünk, hogy annál jobban lássunk előre:)! A Benczúr utcai palota szép és igényes helyisége egyre otthonosabb, hisz nemcsak kivülről ismerjük már az épületet, de meghitt beszélgetések, vidám összebarátkozások, sorsfordító felismerések helyszínei lettek a szobasarkok, fotelek, ablak-zugok:) A kb. 8-12 fős, főleg nőkből álló  csoportokban kialakultak a barátságok, ismeretségek. Működik a csoportdinamika, vannak szerepek: a laza, mókás arc, a mindig nett, kereteket jól tartó tag, a lelkes "jótanuló", a kérdésekkel aktivizáló, a csendes, visszahúzódó "énittsemvagyokinkább" tipus és még sokan mások. Persze, ezek nem tisztán és nem mindig jelennek meg, és Edit, a mestercoach -tanárunk nagyon ügyel arra, hogy mindenki a személyiségéhez mérten lehessen aktív, a tevékenységbe bevont csoporttag.

 Az órák felépítése megnyugatóan hasonló: a tél kezdete óta intenzívebb illatos tea-és kávéfőzés, kekszezgetés:), igény szerinti kényelem kialakítása (takarókkal, puha dolgokkal), írófelület szerzése... Mikor mindenki elhelyezkedett (és a késők is beestek:) akkor kezdünk egy "hangulatteremtéssel",  Edit kérdezi körbe mindenkitől: ki , hogy van, mi történt vele az elmúlt héten, 'coacholt-e", és ha igen, hogyan  és mit tapasztalt? Nem számonkérés, nem értékelés: örömteli, sokszor szorongásoldó beszélgetések indulhatnak így, és hát ugye ez lenne a cél: coach-csá válni, amihez a tevékenység a legjobb út:)

 Amikor mindenki megérkezik testben és lélekben is, akkor kezdődik a napi új információ átadása. Ehhez Edit jellegzetes flip-chartokat készít, vidám grafikákkal, egyértelmű jelölésekkel. Kérdésekkel, közös ismereteink felelevenítésével, könyvek, filmek ajánlásával haladunk az újabb személyiség-megismerési, pszichológiai működési illetve megküzdési stratégiáról szóló témában. A tematika a honlapon: www.lemmecoaching.hu megtalálható, és a beiratkozott hallgatók számára az ún. coach-kapu mögött számtalan videó, könyv, prezentáció és egyéb dokumentum várja az érdeklődőket.

 Szóval Edit mesél, mi kérdezünk, jegyzetelünk, saját élményt hozunk. Edit is rengeteg személyes coacholási élményét osztja meg velünk, az ügyfél ezt mondta, a megbízó azt kérte, a feladat az volt.., stb. izgalmas történetekkel von be minket a coacholás szakmai titkaiba.

IMG_8717.jpgIMG_8394.jpg


 Mert a tapasztalat mellett a történetek a legjobb tanítómesterek:)- ezt közösen valljuk, és tényleg működik!

  A képzési nap felénél kb. egy rövid szünet- még több kávé, még több finom, illatos tea, ásványvíz és Ziegler-ostya, aki szeretné, annak friss levegő, séta, stb. - is kijuthat.

 Következik a gyakorlat: az első részben megismert coach módszer, eszköz kipróbálása, egymáson. Edit vagy a szerencsére bízza- madzagokkal találunk párt egymás között- vagy személyesen állítja össze  a párokat: személyiség, dinamizmus, a téma, a korábbi tapasztalatok alapján. E sorok írója szeirnt ezek telitalálatok, sokat tanulunk ugyanis egymás viselkedéséből, működési módjából, értékeiből, és jó látni sokszor a saját magunkétól eltérő megoldásokat.

  A gyakorlat során váltunk, egyikünk a coach, a másikunk a coachee, vagyis az ügyfél és az ő útmutatója, tanácsadója, saját maga számára tükröt tartó személy. Ez a szerep cserélendő fel a gyakorlat felénél, kb. , hogy mindenki kipróbálhassa mindkét szerepet. Edit gondosan ügyel rá, hogy nem menjük félre, ne legyenek "direkt" mondatok, "csináld ezt", pl. ne legyenek "megmondások"- azt javasolom..", inkább kérdések, motiváló, inspiráló, önismeretet segítő felvetések.

  A flipchart-on ott a modell, a megismerendő téma sematikus rajza, aszerint megyünk lépésről lépésre, nagyon védett és megértő, toleráns, de egyben kreativ és laza környezetben.

IMG_8716.jpg

 Jó ez.

A végén visszaülve helyünkre beszámolunk a gyakorlati tapasztalatokról, ki, hogyan volt, mit tapasztalt, mit érzett, mit tanult, mit nem tudott, mit szeretne még megismerni?

 Majd a zárókör: ki, hogyan érzi magát, mit adott neki ez a nap, hogy van, mit visz "haza" ? Ilyenkor őszinte, bátor megnyilatkozások, önismeretről és nyíltságról tanúskodó kijelentések hangzanak el, ezek is erősítik a közösségi érzést.

 Majd mindenki hazamegy. De már sosem ugyanaz az ember meg haza, aki eljött otthonról:) Mindig többek leszünk...

 Ha kedvet kaptál, ha kérdésed van, ha szeretnél hozzászólni: itt illetve Facebook- oldalunkon tovább tájékozódhatsz, kérdezhetsz. A legújabb képzésről itt lehet tájékozódni:http://lemma-coaching.hu/coach-kepzesek/attekinto-oldal

a Hallgatói Katalógus itt érhető el:http://lemma-coaching.hu/docs/hallgatoikatalogus_2013.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlat téma képzés coach coach képzés saját élmény zárókör coach modell coach módszerek coach eszközök lemma-coaching Wiesner Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://lemma-coachkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr345718481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása