HTML

Lemma-coach - képzés

A képzés maga egy korábban indult, hosszabb folyamat, most ennek a 2013. őszi etapjáról számolunk be ebben a blogban. A képzésen részt vevők nem kezdők, valamennyien a segítő, tanácsadó, tréner-szakmákban, pszichológiai, pedagógiai és kommunikációs területen járatos, elhivatott szakemberek. A Lemma-coaching témájával ismerkednek meg ezen a képzésen.

Friss topikok

Dodó madár döntése- hogy jön ez ide:)?

2013.10.13. 08:29 HajniFulop

250px-De_Alice's_Abenteuer_im_Wunderland_Carroll_pic_10 (1).jpg  Az Alice Csodaországban című angol meseregényt, szürreális irodalmi alkotást sokan ismerik.Ebben írja le a szerző azt a történetet, mikor vizesek lesznek a szereplők valamitől, és meg szeretnének száradni. Dodó madár úgy dönt, hogy mindenkinek futnia kell a tó körül, amíg száraz nem lesz. Senki nem figyelte, hogy milyen messzire futott az egyes ember és mennyi ideig. Amikor megkérdezték, hogy ki nyert, Dodó madár azt mondta: "mindenki nyert és mindenkinek kell díjat kapnia.' Az 1865-ben Lewis Caroll által elmesélt történet metaforikus értelmet nyert az emberek közötti kommunikációban. Azt jelenti, hogy a különböző, segítő szándékú emberek közötti interakciók mind hatásosak lehetnek, és mindenki, aki azokban részt vesz, nyertese lesz a helyzetnek.

Edittől megtudtuk, hogy ebből az elgondolásból alkotott  terminológiát  Saul Rosenzweig 1936-ban, hogy bemutassa az elképzelését, miszerint minden terápia egyformán hatékony. 

A coach nem terápiát folytat, hanem az ügyfelet megerősítő beszélgetéseket, az ügyfélben benne lévő erősségeket segít kibontakoztatni. A "Dodó -madár döntés-elmélet" -et érdemes végiggondolni olyan szempontból, hogy a coach- folyamatban mik segíthetnek a hatás elérésében: 

- a coach személyisége, személyes tulajdonságai

- a változási folyamatok milyensége

- az elkötelezettség mindkét fél által (coach, ügyfél)

- az érzelmi tanulás képessége

- a gyógyító- segítő-támogató környezet

- a rituálék használata (új szokások kialakítása, azok képessége..)

Ugye, milyen érdekes a Dodó-madár ítélete? Ez egy rövid téma, egy rövidebb időszak volt a képzésen, de érdemes  tovább gondolkodni rajta..

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció ügyfél támogatás coach Dodó madár döntése segítő beszélgetés érzelmi tanulás változási folyamat

A bejegyzés trackback címe:

https://lemma-coachkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr615562967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása