HTML

Lemma-coach - képzés

A képzés maga egy korábban indult, hosszabb folyamat, most ennek a 2013. őszi etapjáról számolunk be ebben a blogban. A képzésen részt vevők nem kezdők, valamennyien a segítő, tanácsadó, tréner-szakmákban, pszichológiai, pedagógiai és kommunikációs területen járatos, elhivatott szakemberek. A Lemma-coaching témájával ismerkednek meg ezen a képzésen.

Friss topikok

“Egyszer volt, hol nem volt..”-

2013.11.30. 02:46 HajniFulop

terbelimesekonyv.jpg

..Volt egyszer egy lemma-coach-képzési nap, mikor egy meglepetés várt minket a teremben: egy térbeli mesekönyv!

Amúgy is kellemes szokott lenni a hangulat, mindenki oldottan, kíváncsian várja, milyen coach-eszközt tanulunk majd ma meg használni, mit és hogyan próbálhatunk ki, ki, mit mesél magáról, élményeiről, a coach-képzés hatásáról.

“ Egyszer volt, hol nem volt..”

Már szinte mindenki érzi a varázslatos szavak ringatását, tudja, hogy valami kellemes, valami a “hétköznapokból kiragadó”, mégis vigasztaló, megoldást nyújtó élmény vár rá..: mesét fog hallgatni!

 (Köztünk legyen szólva, itt a blog csendes sarkába húzódva:  Edit, a képzés vezetője egy különleges orgánummal megáldott ember. Hangja egyszerre ringat és bátorít, simogató és noszogató. Jó hallgatni Tőle a "tranzakció-analízis" lényegét és a "puha-pelyhes" meséjét is, mert lágyan, de mégis határozottan csengenek a szavak. Kireppennek, önálló életre kelnek. Mindig, nemcsak most, a mesékben mulatozva..)

Érdekes megfigyelni, hogy ahogyan az emberiség fejlődött, úgy fejlődött a mesék világa is. Eleinte a rengeteg képi megjelenítés, a rajzok, az eltáncolt, eljátszott, elmutogatott szituációk, a festmények, a kézmozdulatok, teátrális mozgások segítettek az információ-közlésben. Később ezek egyre letisztultabbak, egyszerűbbek és végül elvontabbak lettek, míg el nem jutottunk a “fekete-fehér” szövegekig.. Majd még tovább, a mesterségesen előállított virtuális környezetekig..

Szóval éppen ezért:

A mesék kincsek, üzeneteket rejtenek, megoldásokat, lelkeket segítenek kibontakozni. És ez a kincs mindenki számára elérhető, ezek a mindenkiben benne élő és hajtóerőt adó történetek, amiket a coach is fel tud használni.

A mesehallgatás, később olvasás során az érzelmi intelligencia fejlődik az emberben, az , amit sokszor az életben való boldogulás legjobb eszközeként használhatunk fel. Erre épül az “Életünk történetei” elnevezésű coach-eszköz, amikor is arra kérjük  a hozzánk, coach-okhoz fordulót, hogy mesélje el, mi volt a kedvenc mesélje élete első hét évében?

 Kellemes időtöltés általában mindenkinek, hogy visszagondoljon azokra az időkre, mikor még valaki ölében, vagy legalábbis féltő –óvó gondoskodásától kísérve csendes hangon, élőszóban, egy kis történetet hallgattak meg.

 Kellemes időtöltés a lemma-coach képzésre járóknak is..:)

Minden..beszélgetésnek..célja..van..Alapvetés. Megállapodunk egy coach-célban, amihez a mesék és történetek, életen át tartó történetmesélést alkalmazzuk..

A coach kérdez

-          Miről szólt ez a kedvec mese?

-           milyen eseményt mesélt el,

-          mivel és kivel azonosult annak idején?

-          Mi tetszett ebbena mesében,

-           milyen érzések jönnek elő a felidézésekor? 

 

A kérdések vezetésének hatására jó esetben a coachee gondolkodik, emlékezik, az emlékek felidézésével újra azt az élményt éli át, mint élete első hét évében- de éppen ITT ÉS MOST (és ugye ez az, amiben a coach dolgozni tud: az itt és mostJ! )

 Ez az időszak, az első hét év- megfigyelhetjük, visszaemlékezhetünk- arról szól, hogy a “világ jó”.

 

Előtáncolnak:

Nézzük csak:

Itt vannak a tündérmesék rózsaszínű szereplői,

jönnek már kackiásan a magyar népmesék hősei,

ugrándoznak, másznak, repülnek az állatmesékből felidézettek…

  Jönnek a  királyok, a szegénylegények,   legkisebb királyfik és legkisebb királykisasszonykák “bújnak elő” emlékeinkből..Azt is sokan elmondják, hogy úgy emlékeznek, hogy nem volt más gondolatuk akkoriban: a “nagyok” példát (jó példát) mutatnak, ami szükséges számunkra a miheztartás miatt.  Életünk első hét évében szivacsként isszuk be a minket körbevevő magatartásmintákat, utánozzuk, átvesszük mások mintáit. Az “életünk története”, mint coach eszköz  segítségével egy tükröt tartunk az ügyfél elé:

 

-          Ezek a rögzült magatartás-minták. Ez az alapvetés, ez van a mélyen, ez is egy mozgatóerő.

 

A gyermeki képzelettársítás, képalkotás felidézésével való coacholás nagyon élvezetes és izgalmas eszköz.  Kipróbáltuk. Működik!

 És persze ez csak a kezdet, a coach-ülés első harmada.., hosszan írtam le, mert hosszú, lassan megkóstolható történet ez a "történetmesélés"

 Tovább is van, mondjam még?

Szólj hozzá!

Címkék: mese boldogság magyarázat pszichológia megoldás ügyfél harmónia cél érzelmi intelligencia coach itt és most megküzdési stratégia képzelettársítás

A bejegyzés trackback címe:

https://lemma-coachkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr675632412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása